top of page

ELŐZETES DÖNTÉSHOZATALI ELJÁRÁS, ALIAS EDE


Kedves Olvasónk!

Örömmel tájékoztatjuk szakmai sikerünkről, amelynek reményeink szerint a devizahitelesek helyzetére is majd komoly kihatása lehet!

A dr. Bárdos Gergely ügyvéd által szerkesztett, a bankok tisztességtelen szerződéskötési gyakorlatát (konkrétabban szólva a tájékoztató jellegű és utólagos közlések relevanciáját, valamint a szerződés tárgya és a törlesztő részletek meghatározásának jogszerűségét) firtató előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezése iránti kérelem jó kezekbe került és úton van Luxembourgba! Az ITT letölthető dokumentum tanúsága szerint dr. Szepesházi Péter bíró úr kezdeményezte - egy, a Devizahitelesek Mentőöve Általános Jogsegély Egyesület által indított perben - a dr. Bárdos Gergely által összeállított kérdéssor alapján (lásd Rólunk menüpont, Szakmai anyagaink) előzetes döntéshozatali eljárás lefolytatását az Európai Unió Bírósága (EUB) előtt. Ezen kérdéssor avégett született meg, hogy a fogyasztókra nézve kedvezőtlen magyar joggyakorlat ne akadályozhassa meg az adósokat jogaik érvényesítésében. Bízunk annak érdemi és pozitív elbírálásában. Amennyiben erre sor kerül, annak tartalma azt követően kötni fogja a magyar bíróságokat is és új lehetőségeket nyithat az adósoknak!

Pozitív elbírálás esetén

- az érvénytelenség szempontjából nem lehet jelentősége semmilyen utólagos vagy tájékoztató jellegű közlésnek,

- a szerződés tárgya és a törlesztő részletek tekintetében nincs mód eltekinteni a tételes meghatározástól,

- nem elégséges hitelkeret összeget szerepeltetni a szerződésekben a valós kölcsönösszeg helyett, valamint - már a szerződéskötéskor biztosítani kell azt a képletet és azokat a számszaki adatokat, amelyek alkalmazásával a teljes futamidő alatt biztosított a törlesztő részletek egyértelmű és visszaellenőrizhető kiszámíthatósága.

bottom of page